Boldo to dwupienny krzew rosnący w Andach (Chile,Peru). Jego liście można spalać na węgielkach, aby oczyścić atmosferę w domu, lekko gorzkim i ostrym aromatem. Owoce w Chile mają podobne zastosowanie co papryka, jednak ich smak jest zdecydowanie łagodniejszy. Jest rośliną przyprawową i leczniczą, a głównym organem na jaki działa to przewód pokarmowy.
Boldoa aromatyczna jest wiecznie zielonym, niewielkim drzewkiem o rozłożystych gałązkach, występującym głównie na obszarze Ameryki Południowej (w szczególności w Argentynie, Boliwii, Ekwadorze, Chile i Peru). Jego ciemnozielone, owalne, woskowate liście od tysiącleci były wykorzystywane w medycynie naturalnej Inków, czego dowodem jest odnalezienie ich w regionie Monte Verde, w koszu z ziołami zawiniętymi w wodorosty, liczącym sobie ok. 12 500 lat. Naukowcy sądzą, że już wtedy stosowano go w mieszankach ziołowych, mających na celu uśmierzanie bólu. Ziele aromatyczne, rytualne.
Boldo liść – posiada aromatyczny, ciepły, zapach, o lekko ostrej i gorzkiej nucie. Liście spala się na węgielkach celem oczyszczenia domowej atmosfery.Wysuszone, zażywa się w postaci ziołowej herbaty, naparu, kapsułek, lub wyciągu.Ziele aromatyczne, rytualne.
Zastosowanie
Liście Boldo są obecnie stosowane w leczeniu infekcji pęcherza, zapalenia dróg moczowych, problemów z pęcherzykiem żółciowym, kamieni żółciowych, zgagi i skurczów żołądka. Ziele działa przez stymulowanie wydzielania żółci, rozpuszczanie tłuszczy, a także przez wydłużenie czasu trawienia pokarmu. Ponadto, zawarty w nim związek – askarydol, skutecznie usuwa z organizmu
robaki jelitowe, dla których jest toksyczny. Liść Boldo jest powszechnie stosowany, jako przyprawa. Zawarty w nim olejek eteryczny jest używany w przemyśle perfumeryjnym oraz jako składnik likierów i gorzkich wódek. Chroni przed insektami.
Skład
Liść rośliny Boldo jest bogatym źródłem wielu naturalnych substancji aktywnych, takich jak: alkaloidy aporfinowe (m.in. boldyna), olejek eteryczny (m.in. cyneol), flawonoidy, garbniki, żywice i sole mineralne.
Przeciwwskazania
Nie należy stosować przy ciężkiej chorobie wątroby, lub niedrożności dróg żółciowych.
W przypadku przebytych chorób nerek/wątroby, przed użyciem należy zasięgnąć porady lekarza.
Przeprowadzone przez The German E Commission badania, dowiodły, że Boldo zwiększa wydzielanie soków żołądkowych oraz ma właściwości rozkurczowe i przeciwzapalne. Hiszpańscy konkwistadorzy zauważyli jeszcze inne wykorzystanie rośliny Peumus boldus. Zaobserwowali oni, że Inkowie stosują liście Boldo, jako przyprawę i digestif (trunek ziołowy wspomagający trawienie). Ponadto, wykorzystywali oni zioło w leczeniu schorzeń pęcherza moczowego i gruczołu krokowego (prostaty). W 1870 roku, lekarze w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii wprowadzili je do kręgu cywilizacji Zachodu, jako środek leczący zapalenie pęcherza, dolegliwości wątroby i żołądka oraz łagodny środek uspokajający.
Inne nazwy: Boldea fragrans, Boldina, Boldoak Boldea, Boldus, Boldus Boldus i Peumus fragrans.
Źródło:
Własne
http://www.magicznyogrod.pl/
http://www.silanatury.pl/
Osoby, które cierpią na częste zakażenia dróg moczowych wiedzą, że bardzo dobrym sposobem an poradzenie sobie z tą dolegliwością są odpowiednio skomponowane zioła.
OdpowiedzUsuńhttps://e-zielarnia.eu/urolson-fix-ziola-moczopedne