Gluten ze zbóż, a więc m.in. z pszenicy, żyta, jęczmienia i innych – jest wiązany z chorobami takimi jak:
-neurologiczne, w tym epilepsja-autoimmunologiczne, w tym tarczyca i Hashimoto
-serca i układu krążenia
-otyłością
-cukrzycą ze względu na zawartość amylopektyny-A
-depresją i innymi schorzeniami psychiki
-i wieloma, wieloma innymi.

Polecam wszystkim przeprowadzenie eksperymentu: chociaż dwa miesiące ścisłej, radykalnej diety bez glutenu. Na pewno odczujesz różnicę! Nawet jeśli nie wierzysz w cud, jaki potrafi zafundować tego typu dieta. Przecież możesz sprawdzić to na swoim własnym organizmie, nie musisz tego brać na wiarę.
Oczywiście, wiele razy spotkacie się z opiniami różnego rodzaju „racjonalistów naukowych” broniących tego co mówi WHO jak niepodległości, czy osoby wprost nasłane przez lobby producentów zbóż. Które na pewno podejmie odpowiednie kroki propagandowe, gdy dieta bezglutenowa stanie się popularniejsza, a zyski ze sprzedaży pszenicy spadną.
Będą oni argumentować, że dieta bezglutenowa jest tylko dla osób z celiakią, że zboża są potrzebne, itp. Nie wierzcie im, oni mają interes w tym, co mówią. „Racjonaliści naukowi” – mają w tym oczywisty interes. Korporacje i rządy wynajmują tego typu racjonalistycznych trolli i ich opłacają, by popierali oni wszelkie wersje oficjalne. Temat trolli opłacanych przez rządy i korporacje, był podejmowany u mnie wiele razy.
Zboża / pszenica odpowiada za epidemię cukrzycy, otyłości i Hashimoto
Newsweek: Dlaczego produkty zbożowe od lat lansowane jako podstawa piramidy żywieniowej nagle okrzyknięto wrogiem numer jeden?
Bernadetta Głębicka: Pszenica i inne zboża, które hodowano kilkadziesiąt lat temu, nie są już tymi samymi roślinami. To widać w budowie pszenicy, która pierwotnie miała 18 chromosomów, a dziś ma ich aż 48. Zmiany genetyczne spowodowały, że jeden z najbardziej naturalnych produktów zaczął nam szkodzić.
Newsweek: Oznacza to, że chleb, który teraz jemy, jest zupełnie innym produktem niż ten spożywany przez naszych przodków. Nasza dieta zmieniła się nie tylko pod wpływem żywności modyfikowanej.
Bernadetta Głębicka: Oczywiście, to niejedyna przyczyna złego samopoczucia i nadwagi. Pomyślmy o naszym organizmie jak o biochemicznej fabryce, która jedne produkty przyswaja z łatwością, a
przy innych się zapycha. Jest wiele produktów, które mogą nam szkodzić, i w indywidualnych przypadkach warto zadbać o wyeliminowanie ich z diety. Jednak nie wszystkie produkty, które nam szkodzą, ujawnią się w testach. Czym innym jest alergia, a czym innym nietolerancja pokarmowa. Ale główne czynniki paraliżujące metabolizm można wskazać. Są to: pszenica, gluten, mleko krowie i cukier. Wystarczy, że odstawimy je na dwa, trzy miesiące i od razu poczujemy różnicę.
Poniżej film o glutenie
Źródło:
https://kefir2010.wordpress.com/
niezależna tv
Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń