Jod - pierwiastek życia
Nie możesz schudnąć. Ciągle jest ci zimno. Cierpisz na bezsenność. Masz suchą skórę i słabą odporność. Jeśli szukasz przyczyny, zwróć uwagę, czy przypadkiem powodem nie jest niedobór jodu. To niezbędny mikroelement w ludzkim organizmie – jego niedostatek może powodować poważne problemy zdrowotne. Czym grozi niedobór jodu w diecie i gdzie szukać tego pierwiastka?
Jod jest jednym z elementarnych pierwiastków w naszym organizmie; był pierwszą substancją odżywczą uznaną za niezbędną dla człowieka. Istnieje ścisły związek między występowaniem jodu w ludzkim organizmie a jego siłą obronną i możliwością przeciwstawienia się chorobom.
Chorująca tarczyca
Największe znaczenie ma jod dla tarczycy – jest on niezbędny, by gruczoł ten mógł funkcjonować prawidłowo. Rolą tarczycy jest wytwarzanie hormonów pobudzających metabolizm, w tym spalanie węglowodanów i tłuszczów. Jednak już nawet niewielki niedobór jodu uniemożliwia tarczycy produkcję hormonów odpowiedzialnych za przemianę materii. Bez jodu niemożliwa jest produkcja tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu.
U dorosłych niedobór jodu prowadzi do zmniejszonego wytwarzania hormonów tarczycy (w tarczycy znajduje się ponad 70 proc. całego jodu w organizmie). Przewlekły niedobór jodu skutkuje wystąpieniem wola – obojętnego lub niedoczynnego – i obniżeniem metabolizmu. Wole jest wynikiem powiększającej się tarczycy, która z powodu niedoboru jodu zwiększa swoja powierzchnię, by efektywniej wchłaniać ten pierwiastek – tłumaczy Ewa Kurowska, dietetyk ze szpitala Medicover.
Przy niedoczynności tarczycy spowodowanej niedoborem jodu mogą się pojawić przewlekłe zaparcia, wypadanie włosów, osłabienie, obrzęki podskórne, stany depresyjne, trudności z koncentracją, uczucie chłodu, zmniejszenie tolerancji na wysiłek, senność.
Gdy spada odporność
Niedostateczna ilość jodu w diecie może zatem powodować tycie, nawet pomimo stosowania odchudzającej diety i wykonywania ćwiczeń fizycznych.
To jednak nie wszystko. – Niedobór jodu w krótkim czasie powoduje wystąpienie objawów między innymi takich jak: uczucie pogłębiającego się zmęczenia, zwiększone odczuwanie zimna, ospałość, suchość skóry i śluzówek – wymienia dietetyk Ewa Kurowska.
Brak jodu fatalnie wpływa na odporność. Gdy dostarczamy organizmowi za mało tego pierwiastka, zarazki nie mogą być skutecznie zlikwidowane. Zachodzi ścisły związek pomiędzy siłami, jakimi dysponuje człowiek a ilością jodu w jego organizmie.
Kolejnym zadaniem jodu jest uspokojenie organizmu, uwolnienie go od napięcia nerwowego. Niedobory jodu mogą skutkować nadpobudliwością, rozdrażnieniem, bezsennością, niepokojem.
Niedobór groźny dla ciężarnych i dzieci
Zaobserwowano, że kobiety z niedoborem jodu mogą skarżyć się na zaburzone cykle miesięczne i problemy z płodnością, a także na kłopoty z donoszeniem ciąży – niedostatek jodu w pożywieniu jest szczególnie groźny właśnie w przypadku ciężarnych kobiet oraz dzieci.
– Najpoważniejszy w skutkach jest niedobór jodu w okresie ciąży, gdyż jego zbyt mała podaż może bezpośrednio prowadzić do zaburzeń rozwoju dziecka, których najcięższą postacią jest wrodzony zespół niedoboru jodu. Objawia się to ciężkim upośledzeniem umysłowym wynikającym z pierwotnej niedoczynności tarczycy – zaznacza Ewa Kurowska.
Warto wiedzieć, że od ok. 12 tygodnia ciąży płód zaczyna wytwarzać własne hormony tarczycowe. Niezbędny jod pobiera od matki – również w okresie karmienia piersią jedynym źródłem jodu dla dziecka jest jego matka.
U dzieci niedobór tego pierwiastka zmniejsza zdolność uczenia się i koncentracji, a także spowalnia wzrost i rozwój fizyczny w okresie dojrzewania.
Źródła jodu
Dlatego niedobory jodu trzeba uzupełniać. Dobowe zapotrzebowanie na jod jest bardzo małe (ok. 200 mikrogramów). Kobiety ciężarne potrzebują 230 mikrogramów jodu, a karmiące – 260. Możemy dostarczyć go organizmowi wraz z pożywieniem i wodą.
Sporo jodu jest w rybach – dorszu, plamiaku, tuńczyku, śledziach, halibucie, mintaju, łososiu. Szukajmy go też w kurczaku, wieprzowinie i wołowinie, przetworach mlecznych (białym serze, maślance, kefirze), szpinaku, pietruszce, rzodkiewce, pomidorach, marchwi, fasoli, rabarbarze, szczypiorku, jajkach.
Inne dobre źródła jodu to, między innymi, chleb żytni razowy, brązowy ryż, chrupkie pieczywo. Do owoców zawierających jod należą: banany, truskawki, poziomki, ananasy.
Dużo jodu zawiera sól nieoczyszczana chemicznie (kamienna, morska).
Jak uzupełniać jod
W celu uzupełnienia jodu w organizmie zaleca się następującą receptę (Jadwiga Górnika, 1)Apteka natury”): łyżeczka octu jabłkowego, pół szklanki przegotowanej wody, kropla roztworu jodku potasu (np. płynu Lugola), łyżeczka miodu. Składniki wymieszać i wypić przed posiłkiem.
2)Można tez smarować się jodyną placka wielkości dłoni przed pójściem spać a gdy organizm ma jego niedobór i gdy się obudzimy w mmiejscu placka nie powinno nic być co oznacza że nasz organizm wchłonął to co potrzebował.
3)Podróż nad morze
Uwaga – pułapką w diecie jodowej mogą być niektóre warzywa krzyżowe takie jak kapusta, kalafior, brukselka. Zawierają one substancje, które w znaczny sposób obniżają poziom wchłaniania jodu z żywności. Obecność tych niekorzystnych substancji w pożywieniu można zmniejszyć o ponad 30 procent, poddając warzywa krzyżowe obróbce termicznej.
Warto również wiedzieć, że gleby i woda z okolic nadmorskich są najbogatsze w jod – im dalej od morza, tym gleby są uboższe w ten pierwiastek. Najmniej jodu znajduje się w ziemi i wodzie na terenach górskich i podgórskich; przekłada się to na niski poziom tego pierwiastka w pokarmach i wodzie w tych rejonach. Dlatego osoby cierpiące z powodu niedoboru jodu powinny możliwie jak najczęściej wyjeżdżać nad morze.
Niedobory jodu mogą negatywnie wpływać na przemianę materii, rozwój układu nerwowego i kostnego.
Powinniśmy pamiętać, by w codziennej diecie nie zabrakło jodu. W przeciętnej diecie powinniśmy organizmowi dostarczać ok. 100-200 mikrogram jodu na dobę.
Najwyższy poziom jodu występuje nad morzem, najmniej jest go z kolei na obszarach górskich. Co ciekawe, wysokie stężenie jodu i mikroklimat porównywalny z mikroklimatem nadmorskim znajdziemy nieopodal Poznania – w okolicy Jeziora Kierskiego.
Najwięcej jodu potrzebują kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Na co dzień każdy powinien jednak dbać o to, by spożywać produkty zawierające ten ważny pierwiastek.
Konsekwencją niedoboru jodu może być bowiem m. in.: zahamowanie wzrostu, wady fizyczne i psychiczne u dzieci, brak koncentracji, nadwaga, osłabienie pamięci czy wreszcie choroby tarczycy. Optymalny poziom jodu zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a przy tym przypływ sił witalnych. Odpowiada też za prawidłową czynność serca, utrzymanie masy ciała, zdolność przezwyciężania stresów, wzrost, zdrową skórę oraz właściwy wygląd włosów i paznokci.
Poniżej link do filmu na temat jodu . film z serii "Ukryte Terapie" Pana Jerzego Zięby - specjalisty od medycyny naturalnej i Betsellerowej książki pod tym samym tyułem.
Źródło:
https://hipokrates2012.wordpress.com
www.onet.pl
wikipedia
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz